PERSOONLIJKE GEZONDHEIDS OMGEVING PGO
Uw medische gegevens opvraagbaar via een PGO
Uw huisartspraktijken Kingma&Toot kunnen verbinden met een PGO. Dit betekent dat u een kopie van uw consulten, laboratorium uitslagen en documenten (specialisten brieven) kunt opvragen in uw PGO.
De praktijken hebben het MedMij label: de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van medische gegevens.
PGO is de afkorting voor Persoonlijke Gezondheids Omgeving. Een PGO is een app of website waar u een kopie kunt bekijken van uw medische gegevens. Deze gegevens kunnen afkomstig zijn van uw huisarts, uw ziekenhuis en andere zorgverleners.
Er zijn verschillende PGO’s waar u uit kunt kiezen:
https://www.pgo.nl/kies-een-pgo/
https://www.digitalezorggids.nl/kies-je-pgo
Op bovenstaande websites kunt u bekijken welke mogelijkheden de verschillende PGO’s hebben.
Hoe werkt het?
Iedere PGO werkt een beetje anders, maar in principe gaat u naar een website op uw pc/laptop/tablet/telefoon óf installeert u een app.
U maakt een persoonlijke account aan bij uw gekozen PGO, die beveiligd wordt met tweeweg authenticatie, via een authenticator app op uw mobiele telefoon. (bijvoorbeeld Google authenticator voor android of Iphone)
Daarna kunt u in uw PGO uw huisarts opzoeken en kunt u uw medische gegevens die in uw medisch dossier van uw huisarts staan opvragen: hiervoor moet u gelegitimeerd worden, dit kan op verschillende manieren:
- Het PGO vraagt om uw ID te scannen
- Er wordt gebruik gemaakt van de DigiD app op uw telefoon (indien u die geïnstalleerd heeft)
Op https://voorbeeldpgo.nl/ staat een voorbeeld van een PGO waarmee u met fictieve gegevens kunt oefenen en kijken hoe een PGO er uit ziet en wat de mogelijkheden zijn.
Veel gestelde vragen over een PGO worden beantwoord op https://www.pgo.nl/veelgestelde-vragen-pgo/
Wij raden aan:
Van de PGO’s Drimpy (handleiding Drimpy) en Zodos (instructievideo Zodos) is inmiddels bekend dat ze goed werken met de gegevens van onze huisartspraktijken.
Pas op met gegevens verstrekken aan derden
Vraagt uw werkgever, school, bedrijfsarts of andere instantie om inzage in uw gegevens? Verstrek ze niet zelf! Zij horen u een machtiging te laten ondertekenen en de gegevens via de huisarts of specialist op te vragen. De huisarts verstrekt alleen de gegevens die nodig zijn. We komen regelmatig onterechte aanvragen tegen, ze proberen dan via u zonder machtiging aan gegevens te komen. Een werkgever mag bijvoorbeeld NOOIT naar uw medische gegevens vragen, dit hoort via de bedrijfsarts te gaan.
Hulp nodig?
Voor medische vragen kunt u bellen met de huisartsenpraktijk.
Voor technische vragen over het PGO kunt u terecht bij andere instanties en websites, zie onderstaand schema.
Bel bijvoorbeeld de DigiHulplijn: 0800 1508 (gratis)
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 – 17:00 uur.
Getrainde vrijwilligers helpen bij praktische vragen bij het gebruik van computer, mobiel of tablet.